Extra gang

samonderzadel

Tölt (single-foot/gait)


De extra gang van de Mountain Horse noemen wij altijd de tölt. In het engels zeggen we ‘Single-foot’ or ‘Gait’. Bij deze gang is er altijd minimaal 1 been aan de grond, waardoor er geen zweefmoment plaatsvind en je in het zadel blijft zitten. De beweging die de ruiter voelt, is enkel een voorwaartse beweging, wat zeer comfortabel is.

 

Deze gang is ook voor het paard erg comfortabel. Hij hoeft namelijk nooit het gehele gewicht incl. ruiter naar boven te bewegen, enkel voorwaarts. Dit maakt dat de Mountain Horses eerder, en nu ook nog steeds, worden gebruikt op grote ranches voor de boer om lange afstanden af te kunnen leggen. Dit is dus voor zowel boer als paard erg comfortabel!

 

Lichamelijke klachten of beperkingen

Inmiddels is uit meerdere ervaringen gebleken dat mensen met lichamelijke klachten of beperkingen, wel kunnen rijden op een Mountain Horse, terwijl rijden op een dravend paard onmogelijk voor hen is door de pijn die zij dan ervaren! De tölt biedt deze ruiters de comfort die zij nodig hebben voor hun lichamelijke klachten (denk hierbij aan rug-, nek-, bekken-,knie-klachten enz.). Ook voor deze ruiters is de gang lange tijd vol te houden en vormt deze tegelijk een goede training voor de spieren van de ruiter. Omdat er weinig tot geen pijn veroorzaakt wordt, maar wel wordt gevraagd om balans in het zadel en voorwaartse beweging te volgen worden de spieren getraind zonder de pijnlijke gewrichten te belasten.

 

Bewegingstechnieken

De bewegingstechniek achter de extra gangen is complex. Een viertakt gang, waarbij elke hoef afzonderlijk van elkaar land, wordt makkelijker onregelmatig dan bijvoorbeeld een tweetakt gang zoals de draf(2 hoeven raken tegelijk de grond). Door een verkeerde houding van de ruiter, onjuiste hulpen of belemmeringen van het paard kan de gang vast laten lopen en zo ontstaan er taktfouten. Er zijn dan geen 4 afzonderlijke hoeflandingen meer te horen/zien, maar bijvoorbeeld 3 tikken of een tik met een echo (hoeven landen net iets na mekaar).

 

De tölt is echter wel een genetisch aangelegde gang, wat inhoud dat het paard deze kent vanaf de geboorte. Eigenlijk zien we ook bij al onze veulens dat ze voornamelijk in hun eerste weken zelfs alleen maar tölt aanbieden, en nog geen draf. Deze volgt meestal later, bij elk veulen verschillend wanneer.

 

De tölt is een heerlijke gang voor lange buitenritten, maar daarnaast kun je er ook mee verder gaan trainen. Net zoals dat een paard zijn draf kan gaan versterken en verbeteren, kan een Mountain Horse ook zijn tölt verbeteren en versterken. Hiermee werken is ook voor de ambitieuze ruiters een ontzettend leuke uitdaging!

 

De extra gang van de Mountain Horse is veelzijdig in gebruik, je kan er veel kanten mee op en op gangtechnisch gebied beschikken wij inmiddels over de nodige kennis. Wilt je jezelf graag echt verdiepen in de gangen van de Mountain Horses neem dan ook even een kijkje bij onze cursussen!

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.