Mountain Horses

Deze bergpaarden zijn oersterk, hebben lef, zijn vol zelfvertrouwen, koel in hun hoofd, en vriendelijk van karakter. Hun beenwerk is keihard en ze hebben sterke hoeven. Naast deze geweldige eigenschappen zijn ze ook nog eens erg breed inzetbaar. Ze zijn letterlijk overal voor enthousiast te krijgen: western, endurance, dressuur en springen. Ze zijn wendbaar en flexibel, en ook nog echte werkers.

De Mountain Horses die bij ons ingezet worden in de fokkerij zijn 3 types. We gebruiken een Kentucky-, Rocky- en Spotted Mountain Horses, die allen bijdragen aan onze zorgvuldig opgebouwde fokgroep. We streven naar fijne paarden met gezonde bloedlijnen. Van oorsprong zijn wij begonnen als Kentucky Mountain Horse fokkerij, omdat wij van mening zijn dat het bloed in dit stamboek gezonder is. Uitleg hier over vind u verderop op deze pagina.

Rocky Mountain Horses
Binnen de rasgroep van de Mountain Horses worden de Rocky’s bloedzuiver gefokt. Dit jonge stamboek begon met de grondlegger ‘Tobe’ een hengst die hét voorbeeld moest zijn voor alle Rocky Mountain Horse fokkers. Er werd gezocht naar passende merrie’s en deze eigenschappen vast te kunnen leggen binnen het stamboek.

Gezien het korte bestaan van het stamboek zie je nog regelmatig de grondlegger Tobe in de stamboom van Rocky’s terug. Van de nakomelingen van Tobe zijn 5 foundation hengsten gekozen, die het dichts bij de raseigenschappen zitten die een Rocky Mountain Horse zou moeten bezitten. Dit stamboek dus duidelijk gesloten en alleen 100% Rocky Mountain Horses kunnen hierin worden opgenomen. Een nadeel bij deze regel is dat er van een relatief kleine genenpoel gebruik gemaakt wordt, want het ras is nog heel jong. 

Kentucky Mountain Horse

Kentucky Mountain horses ligt dicht bij de Rocky Mountain Horse, maar is toch net iets anders. Bij de Kentucky Mountain horse zien we soms invloeden van andere (gangen)paardenrassen. Hierdoor zie je soms een iets ander temperament, een iets andere bouw, en iets andere kwaliteiten. Toch vind ik als fokker dat je tussen een Rocky en een Kentucky geen verschil moet kunnen zien. Vaak laat ik bezoekers op mijn fokkerij zelf bepalen welke van mijn paarden de Kentucky’s zijn, maar vaak wijzen ze dan de verkeerde aan. Daaruit blijkt dan toch dat de verschillen heel klein zijn tussen beide. Groot voordeel van het Kentucky stamboek is dat de genenpoel nog altijd groeit omdat het stamboek nog half open is (zie verderop), wat erg belangrijk is voor het op termijn gezond houden van de bloedlijnen. Hier in zien we nu al gezondheidsverschillen ontstaan met de Rocky Mountain Horse. 

Spotted Mountain Horses

De Spotted Mountain Horses zijn eigenlijk alle Kentucky en Rocky Mountain horses die bont zijn ofwel wit op hun lichaam hebben boven hun hak. Soms zijn ze wat langer gebouwd door inmenging van o.a. Tennessee Walking horse bloed.

 

Bouw van de Mountain Horses

De schofthoogte van de Mountain Horses ligt tussen de 1.45 m en 1.55m, met uitschieters tot ongeveer 1.63m. Bij het Kentucky stamboek worden kleinere paarden geaccepteerd in het B-register. 

De Mountain Horse heeft een stevige vierkante bouw, krachtig genoeg voor het dragen van een volwassen ruiter. Het hoofd is expressief en elegant, met een vriendelijke uitstraling. Echte ramsneuzen zijn niet toegestaan. Ze hebben een schuin kruis en een schouderhoek van ongeveer 45 graden. 

 

 

Half-open inschrijving bij Kentucky en Spotted Mountain Horse stamboek
Voor de Spotted Mountain Horses en Kentucky Mountain Horses geldt op dit moment een regeling. Omdat deze jonge stamboeken graag nieuw bloed willen toevoegen om teveel inteelt te voorkomen en het ras weer te verbeteren kunnen paarden die de eigenschappen bezitten waar een Mountain Horse aan moet voldoen (zowel qua bouw, gangen en karakter) kunnen deze zich inschrijven in het B-register. Als het paard dan wordt geaccepteerd door het stamboek krijgt het paard een Mountain Horse papier met onbekend bloed in de stamboom. Dit zorgt ervoor dat het stamboek zuiver blijft, er geen genetische afwijkingen ontstaan door teveel inteelt en dat het ras blijft groeien. Combineer je een merrie uit het B-register met een hengst uit het A-register, dan krijgt het veulen ook weer A-register papier. 

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.